Araç Muayene Yaptırma İşlemleri

Araç Muayene Yaptırma İşlemleri

Trafikte yer alan motorlu araçların teknik olarak tüm şartlara uyup uymadığını tespit etmek amacıyla araç muayene işlemleri belirli bir kanuna bağlı olarak zorunlu hale getirilmiştir. Bu bağlamda muayene işlemleri, belirli periyotlar ile birlikte tekrar tekrar yapılarak, her seferinde aracın gereken koşulları sağlayıp sağlamadığı yeniden belirlenir.

Bugün Türkiye genelinde yetkili kuruluş olarak araç muayene işlemlerini TÜVTÜRK firması gerçekleştirmektedir. Bu firma üzerinde muayene işlemlerinin sağlanabilmesi için zamanı gelen araçların mutlaka ücretsiz bir şekilde randevu alması gerekmektedir. Randevu alınması için https://www.tuvturk.com.tr/ adresi üzerinden işlem yapılabilir.

Araç Muayene İşlem Gününde Yapılması Gerekenler?

Randevu işleminizi farklı kanallar üzerinden gerçekleştirdiğinizde, özellikle büyük şehirlerde 2 saat gibi bir süre kaybetmeniz ve küçük şehirlerde daha hızlı araç muayene sağlamanız mümkün olacaktır. Muayene işlemlerine gitmeden önce yasalara bağlı olarak ilk işlemlerden birisi kapsamında aracınızda vergi veya trafik ceza borcu bulunup bulunmadığını tespit etmeniz önemlidir. Çünkü istasyonlarda yasalara bağlı olarak muayene öncesinde aracın borç kontrolü, vergi kontrolü, köprü-otoyol borcu kontrolü ve trafik para cezası kontrolü yapılır. Eğer bir aracın borcu bulunuyorsa, muayene işlemi gerçekleştirilmez.

Borç kontrollerinde herhangi bir sorun yaşamadıktan sonrasında ise araç muayene işlemleri öncesinde egzoz gazı emisyon ölçümünün yapılması çok önemlidir. Bu işlem yine TÜVTÜRK istasyonlarında da sağlanabilen bir işlem olmakla birlikte eğer egzoz gazı emisyon ölçümü bulunmuyorsa, ağır kusur olarak görülür.

Ayrıca belgeler ve araç evrakları açısından düşünüldüğünde de araç muayene için istasyonlara gitmeden önce mutlaka aracınızın,

  • Ruhsatı,
  • Kimliğiniz,
  • Trafik sigortası,
  • Zorunlu belgeler,
  • Varsa LPG belgesi ve gaz sızdırmazlık raporu
  • Araç size ait değilse vekalet belgesi mutlaka yanınızda bulunmalıdır.

Tadilat İçin Araç Muayene İşlemleri Nelerdir?

Normal koşullarda hiçbir tadilat veya değişim yapılmamış bir araç için muayene yapılması ile tadilat gerçekleştirilmiş veya tadilat yapılması istenen bir araç için muayene yapılması arasında fark bulunmaktadır. Özellikle aracınızda bir tadilat gerçekleştirildi ise araç muayene işlemi yaptırırken, muayene istasyonlarına ulaşmadan önce mutlaka genel evraklar dışında tadilat evraklarını ve belgelerini yanınızda bulundurmanız gerekecektir. Örneğin, LPG tankı takılmış araçlarda muayene yapılması için gaz sızdırmazlık raporu ve montaj tespit raporu, mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı odalardan alınmış olan Ek-1 belgesi ile işlem yapılır.

Araç Muayene Öncesi Ödeme İşlemleri

Her yıl Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Kara Yolu Düzenleme Genel Müdürlüğü üzerinden yayınlanan genelge ve ilkeler kapsamında araç muayene ücretleri belirlenmektedir. Muayene işlemlerine gelmeden önce bu ücretlerin nakit bir şekilde ödemeniz zorunludur. 2020 yılı kapsamında talep edilen muayene ücretleri, her yıl olduğu gibi 3 farklı sınıf için belirlenmiştir. Bu bağlamda;

  • Römorklu traktör, römorksuz traktör, motorlu bisiklet ve motosiklet için 174,64 TL
  • Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork gibi araçlarda 342,20 TL
  • Otobüs, kamyon, çekici ve tanker gibi araçlar için 462,56 TL ücret ödenmesi gerekmektedir.

Ayrıca bu ücretlere ek olarak istasyonda egzoz emisyon ölçümü gerçekleştirildiğinde,80 TL ücret nakit olarak tahsil edilmektedir. Yine ilk defa ölçüm gerçekleştirilecek araçların motorlu araç egzoz gazı emisyon ruhsatı alması zorunludur.

Araç Muayene İşlemlerinde Hatalar Nelerdir?

Bazı sürücüler tarafından yasalara bağlı olarak talep edilen araç muayene işlemlerinde hatalar yapılabilir. Örnek olarak, birçok araç sahibi muayene işlemlerini geciktirmektedir. Her gecikme sonrasında ve yine her aya bağlı olarak %5 daha yüksek muayene ücreti talep edilirken,1 gün dahi gecikmiş olsa 1 aylık gecikme ücreti talep edilmektedir. Muayene süreniz gelmeden önce mutlaka aracınızda bulunması gereken önemli parçaları kontrol etmeniz gerekir. Bu parçaların araçta bulunmaması yine araç sahibinin hatalarını ortaya çıkarır.

Bir araç sahibi araç muayene işlemi öncesinde aracında mutlaka

  • 1 adet ilk yardım çantası
  • 1 adet yangın söndürme cihazı
  • Orijinal stepne
  • 2 adet üçgen reflektör
  • Tamir takımı
  • Lastik tamir takımı
  • Patlama yapmamış 1 lastik ihtiyaçlarını bulundurmalıdır.
  • Ayrıca motosiklet sahiplerinin de mutlaka kaskları bulunmalıdır.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ


maraş sülük