Eski Romalılar, yemedikleri bir yemek nedeniyle dişçiye ihtiyaç duymamışlardı

Eski Romalılar, yemedikleri bir yemek nedeniyle dişçiye ihtiyaç duymamışlardı

Araştırmalar Romalıların etkileyici şekilde sağlıklı dişlere sahip olduklarını ortaya çıkardılar. Pompeii'de yaşayan antik Romalılar için modern diş hijyeni oldukça gereksiz bir konuydu.

Pompeii Arkeoloji Müfettişliği tarafından atanan bilim adamları, MS 79'da Vezüv Yanardağı'nın patlamasından sonra sertleşmiş kül içinde korunan 30 Pompeii sakinini incelemek için CAT taramaları kullandılar. Radyolog Giovanni Babino başkanlığındaki grup,  çalışmalarının fotoğraflarını 29 Eylül'de yayınladı. Bir basın toplantısında , Agenzia Giornalistica Italia haber ajansına göre, eski Romalıların mükemmel dişlere sahip olduğunu ve "diş hekimlerine ihtiyaç duyulmadığını" açıkladı .

Pompeii vatandaşları hiç diş fırçası veya diş macunu kullanmasa da düşük şeker diyetleri sayesinde sağlıklı dişlere sahip oldular. The Telegraph'a göre, Dünya Mirası listesinde yer alan sitenin müfettişi Massimo Osanna, diyetlerinin “şimdi Akdeniz diyeti dediğimiz şeye benzer, dengeli ve sağlıklı” olduğunu söyledi .

Dişlerin incelenmesini denetleyen ortodontist Elisa Vanacore, "Pompeii sakinlerinin çok fazla meyve ve sebze yedikleini ancak ; şekeri çok az tükettiklerini" söyledi. Bizden daha iyi beslendiler ve gerçekten daha sağlıklı dişlere sahip oldular.

Vanacore, Pompeii vatandaşlarının dişlerinin volkanın yakınındaki havada ve suda bulunan yüksek seviyelerde florinden de fayda görebileceğini sözlerine ekledi.

Bilim adamları, Pompeii'den toplam 86 alçı kalıbı analiz etmeyi umuyorlar ve araştırma sonuçta korunmuş Pompeii vatandaşlarının yaşını, cinsiyetini, diyetini, hastalıklarını ve sosyal sınıflarını ortaya çıkarmayı hedefliyor.

Araştırmalar gösteriyor ki, eski Romalıların sağlıklı dişleri şaşırtıcı olsa da, günümüz insanlarından daha iyi dişlere sahip oldukları bir gerçektir.

Tudorların kötü diş hijyenine sahip oldukları yönündeki yaygın inanışa rağmen (büyük ölçüde çürüyen dişleri olan Kraliçe I. Elizabeth'e borçluydu), çoğu erken dönem Tudor, bir kez daha diyetlerindeki şeker eksikliği nedeniyle dikkate değer derecede sağlıklı dişlere sahiptiler . Ne zaman  şeker üretimi yaygın hale geldi, işte o zaman diş çürümeleri artmaya başladı. 1600'lerin başında İspanya, Fransa ve Hollanda'da, şeker fiyatları düştü ve birçok Avrupalıların diyetleri şekerli moda haline geldi.

Günümüzde özellikle pastane ürünlerinde kullanılan glikoz neredeyse şekerin yerini aldı. Glikoz yoğun miktarda şeker içerdiğinden diş sağlığı açısından oldukça olumsuz bir yapıya sahiptir. Günümüz diş problemlerinin temel sebeplerinden birisi şeker tüketiminin artmış olmasıdır.

 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ


maraş sülük