Kabızlık yaşayanlar zaman kaybetmeden Gastroentroliji bölümüne randevu almalı
İnsan sağlığı hayattaki her şeyin önünde gelmektedir. Sağlık ihmal edilemeyecek kadar kıymetlidir. Sağlığınızı kaybettiğinizde hayattan alacağınız haz azalacaktır. Sağlığınıza önem veriyorsanız hastalanmadan önce bazı tedbirler almanız gerekiyor. Özellikle vücudunuz bazı hastalıklar hakkında size sinyal veriyor olabilir. Eğer bu sinyal kabızlık ise hiç vakit kaybetmeden Gastroenteroloji bölümüne randevu almanız gerekir. Peki, neden mi? İşte detaylar…
Kabızlık hangi önemli hastalıkların habercisi olabilir?
Kabızlık yediklerinizden veya hareketsiz bir yaşam tarzından kaynaklanabileceği gibi, önemli hastalıklardan da kaynaklanabilir. Kabızlık şikâyeti yaşayan bazı insanlarda kolon kanseri, rektum kanseri, bağırsak polipleri çıkabiliyor. Bu tür hastalıkların başlangıç evrelerinde kabızlık baş gösteriyor. Zaman kaybetmeden bir Gastroenteroloji uzmanına muayene olursanız hastalık ilerlemeden tedavi edilebilir. Bazen insanlar yıllarca kabızlık rahatsızlığı yaşıyor ama doktora gitmiyor. İlerleyen zamanlarda şiddetli karın ağrısı şikâyeti ile doktora gittiklerinde iş işten geçmiş olabiliyor. Bu nedenle birkaç haftalık ara ara yaşanan kabızlıklar dikkate alınmalı ve mutlaka bu konuda en profesyonel olan doktorlara gidilmelidir.
Kabız olanlar neden özellikle Gastroenteroloji bölümüne gitmelidir?
Kabızlık şikâyeti olanlar öncelikle genel cerrahi, dâhiliye gibi bölümlere gidiyor. Lakin bu bölümlerde ayrıntılı bir inceleme yapılmıyor ve bazı hastalıklar teşhis edilemiyor. Bu süreç bir zaman kaybına neden oluyor. Öncelikle tabi ki bir dâhiliye uzmanına gitmeniz gerekir. Dâhiliye uzmanı daha üst tetkik için gastroenteroloji bölümüne istekte bulunacak. İstek yapıldıktan sonra 182’den gastroenteroloji bölümüne randevu almalısınız.
Gastroenteroloji bölümüne gittiğinizde doktorunuz sizden bazı hazırlıklar isteyecektir. Genellikle 3 günlük bir diyet sonrası kolonoskopi yapılmasına karar verilmektedir. Kolonoskopi ile bağırsağınızda polip varsa hemen anında alınmaktadır. Herhangi bir kanser oluşumu varsa teşhis konmaktadır. Teşhise göre tedavi için ilgili bölümlere yönlendirilmektesiniz.
Kabızlık neden olur?
Hareketsiz bir yaşam tarzı, sürekli katı yiyecek tüketimi, az su içme gibi durumlar kabızlığa sebep olabilir. Bazen de genetik olarak gelen bazı hastalıklar kabızlığa sebep olabilir. Ailesinde kolon kanseri vb. hastalıklar olanların düzenli olarak taramadan geçmeleri önerilmektedir.
Bazen insanın mizacı da kabızlığa sebep olabilmektedir. Örneğin sürekli biriktiren cimri olan insanlar genellikle kabızlıktan şikâyet ederler. Kabız olmamak için stresten de uzak durmak elzemdir.
0 YORUMLAR
Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...