Parsel sorgulama 2020: Tapu TKGM Parsel sorgu nasıl yapılır?
Arazi ya da arsa satın almak istiyorsanız parsel sorgu işlemlerini yapmanız gerekir. Daha önceki dönemlerde tapu parsel sorgulaması için Tapu Kadastro Müdürlüğü’ne (TKGM) gidilirdi. Günümüzde ise internet aracılığıyla kolaylıkla bu işlemler yapılabiliyor.
TKGM tarafından vatandaşlara verilen bu hizmet, parsel konumu, pafta alan gibi bilgilere ulaşmanızı sağlar. Bunun dışında TKGM parsel sorgulama işlemlerini mobil telefon üzerinden de yapabilirsiniz. Bununla da sınırlı kalmayıp isteyenler e-Devlet üzerinden kurulan yeni sistemle ada parsel sorgu işlemlerini yapabilirler.
“Tapu bilgilerini sorgulama” çerçevesinde Tapu Sicil Müdürlüklerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile de size ait taşınmaz mülkleriniz hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Eğer kendinize ait bir ararsanız varsa ve bu arsa ile ilgili sorgulama yapmak istiyorsanız, TKGM aracılığı ile veya e-Devlet uygulaması üzerinden ayrıntılı bilgilere ulaşmanız oldukça kolaydır. Ayrıca kendinize ait olmayan herhangi bir arsa ile ilgili bilgi almak istediğinizde de yine TKGM sorgulama yapabilirsiniz. Bu yazımızda arsa, parsel alma durumlarında detaylı bilgi almak isteyenlerin, hangi işlemleri yapmaları gerektiğini adım adım anlatacağız. TKGM parsel sorgu, tapu parsel sorgu gibi işlemler internet üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. Şimdi bu işlemlerin nasıl yapıldığını sırasıyla anlatalım.
TKGM Parsel Sorgu Nasıl Yapılır?
TKGM (Tapu Kadastro Müdürlüğü) https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ sitesine giriş yaptıktan sonra kullanım koşulları ile ilgili bir ekran gelecek bu ekranda hizmet koşullarının kabul edilmesi gerekir. Ekrana gelen bu hizmet koşullarını kabul etmezseniz sorgulama ekranı çalışmayacaktır.
TKGM Parsel Sorgu kullanım koşulları
İlk adımda hizmet koşullarını kabul etmek gerekir. Hizmet şartlarını kabul etiğinizde ikinci aşama olarak karşınıza bir harita çıkacaktır. Harita üzerinden istediğiniz yeri seçip almak istediğiniz arsa ya da sorgulamak istediğiniz parsel ile ilgili adres bilgilerini, ada parsel numarası bilgilerini takip edip işlemi devam ettiriniz. Ada parselden adres bulma işlemi de aslında kolaydır. Size ait taşınmaz mülkünüz bulunuyorsa tapu bilgilerinde ada, pafta ve parsel numarası bilgileri yer almaktadır. Bu bilgilerle de adres bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Ada parselden adres bulma
Pafta nedir?
Harita veya planla bir araya getirilmiş parçaların her birisine konulmuş isimdir.
Parsel nedir?
İmar Kanunu’nun 18. Maddesine göre sınırları belirlenmiş bir arazinin her bölümüne verilen isimdir.
Ada nedir: İmar planları doğrultusunda hazırlanarak sınırları kesin olarak belirlenmiş parseller topluluğudur.
E-devlet ile tapu parsel sorgu işlemleri nasıl yapılır?
Tapu parsel sorgulama gibi işlemler e-Devlet üzerinden de kolaylıkla yapılabilir. Bu işlem için öncelikle e-Devlet şifrenizin olması gerekiyor. E-devlet şifresi almışsanız bu işlemi yapmak oldukça basit. E-Devlet sayesinde detaylı parsel sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz. E-Devlet, Tapu ve Kadastro bilgi Sistemi üzerinden vatandaşlara bu hizmeti sunuyor. Bununla ilgili işlemler için şu adımları izlemeniz gerekir. Bu platformda arsa sorgulama, arazi sorgulama gibi değişik işlemlerde yapılabilir. İlk adımda e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yapınız.
E-Devlet Giriş: https://www.turkiye.gov.tr/
TAKBİS, Türkiye içerisinde bulunan herhangi bir taşınmazın detaylı bilgilerini internet ortamına aktarmış ve vatandaşların bu bilgilere ulaşmasına imkân veren bir e-Devlet Projesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
İkinci adımda tapu bilgileri sorgulama tuşuna basarak sorgulamayı yapabilirsiniz. Dilerseniz yukarıda bulunan arama bölümüne “ Tapu sorgu” yazarak ta Tapu parsel sorgu bölümüne geçebilirsiniz. Eğer tapunuza ait bilgiler varsa mutlaka ekrana gelecektir.
E-Devlet TAKBİS
Sol sütunda, 3 bölüm alt alta sıralanmıştır. 1. Bölümde: Taşınmaz listesi 2. Bölümde: Taşınmaz detay bilgileri 3.Bölümde: Şerh, beyan, rehin, irtifak vb. bilgiler yer almaktadır.
Şayet bu bilgiler yok ise “Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Bilgi Sistemine geçmiş Tapu Sicil Müdürlüklerine ait kayıtlarda; T.C. Kimlik numaranız ile eşleşen herhangi bir kayıt bulunamamıştır”. Uyarısı ekrana gelecektir. Yine e-Devlet üzerinden bir sorgu yaptığınızda sizin olmayan bir tapu bilgisi var ise yine size yakın bir tapu müdürlüğüne giderek durumu anlatıp yanlışlık varsa düzeltme işlemi talep etmeniz gerekir. Bilgi almak isterseniz Tapu Kadastro Hizmet hattı Alo 181’i arayabilirsiniz.
0 YORUMLAR
Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...