Tohum Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Dünya üzerinde yaygın bir şekilde farklı bitkilerin elde edilmesi ve bilhassa gıdanın yetiştirilmesi için tohum en önemli zirai araç olarak kullanılır. Bitkinin başlangıcı olarak kabul edilen bu malzeme, aslında cansız olarak bilinse dahi toprağa ekilmeden öncesinde bile içinde canlılık bulundurur. Bu kapsamda bilimsel çalışmalar dahi çekirdek içerisindeki canlılığın nasıl sürdüğünü halen açıklayamamaktadır. Çim tohumu için bakınız.
Bir bitkinin çiçeği üzerindeki dişi organ erkek organ tarafından döllendiğinde, oluşan embriyo ve üreme organı tohum şeklinde adlandırılır. Bu üreme organı ve aslında depo canlı, toprak ile buluşup su ile temas ettikten sonra büyür, gelişir ve yeniden bitkinin ortaya çıkmasına yardımcı olur.
Tohum İle Bitkinin Yetişmesi
Tohum hakkında bilinmesi gerekenler
Toprağın hazırlanması sonrasında tohum toprak ile buluşturulup, su ve gübre katkısı sağlandıktan sonra artık çimlenme zamanı gelir. Çimlenme, uygun koşullar sonrasında tohumun embriyodan normal bir bitkiye dönüşmesini ve gömleğini yırtarak toprağın üzerine çıkmasını ifade eder. Her embriyo farklı bir yapıya sahip olduğu için bitkiden bitkiye göre de değişim ortaya çıkar. Çimlenme oluşması için mutlaka uygun çevre koşullarının elde edilmesi önemlidir. Yani sıcaklık, topraktaki besin yapısı, yeterli su miktarı, ekimin doğru yapılması gibi birçok nokta çimlenme üzerinde etki eder.
Bitkinin doğru bir şekilde yetişmesi ve ürünün iyi bir şekilde elde edilmesi açısından da gerek saksı bitkilerinde gerek tarım ürünlerinde ekim zamanının da doğru belirlenmesi önemlidir. Çünkü bu canlı toprak ile doğru zamanda buluştuğunda, istenilen optimum koşulları elde ederek, hızlı ve sağlıklı bir şekilde yetişir ve bitkiye dönüşüp istenilen meyve, sebze ve çiçeğin elde edilmesini sağlar.
Tohum Nasıl Seçilir?
Ziraat, çiçekçilik, tarım veya hobi bahçesi gibi alanlarda yetiştirme yapmak için öncelikle tohum seçimi gerçekleştirmek gerekir. Bu bağlamda çimlenme özelliklerinin öğrenilmesi sayesinde hangi ekin hangi toprakta ve bölgede doğru şekilde yetişir sorusunun cevabı elde edilebilir. Bu konuda Türkiye’de örnek olarak buğdayın hangi bölgelerde yetiştiği veya zeytinin hangi bölgelerde daha iyi yetiştiği göz önüne alındığında doğru seçim yapılabilir.
Coğrafi özellikler, hava şartları ve yetiştirme özellikleri dışında tohum seçimi gerçekleştirmek için özellikle yerli ve yabancı ürünler gibi noktalarda da ayrımlar yer alır. Örneğin, portakal yetiştirmek için yerli tohum ile yabancı ürünler arasında belirgin bir farklılık vardır. Çünkü yerli özelliklere sahip olan bir çekirdek ülkemiz hava şartlarında daha iyi meyve verme fırsatı sağlarken, yabancı özelliklere sahip olan bir ürün ise Türkiye standartlarının dışında bir meyve veya sebze yetişmesine neden olacaktır.
0 YORUMLAR
Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...