Topraksız Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?
Canlıların gelişimi için gerekli ortamın sağlanması gerekir ve ortam canlının türüne göre farklılık gösterir. Bir bitkinin yetişmesi için akla gelen ilk etmenler mineral ve uygun sıcaklıktır. Klasik tarımda her ikisini birden sağlamak zordur, hatta bazen imkansızlaşır. Aniden değişen hava şartları; yapılan tüm emekleri boşa çıkarabilir. Yine toprakta yıldan yıla değişen mineral oranı, ekilen ürünün verimini zedeleyebilir.
İnsanoğlu, klasik tarımın bu dezavantajlarını yok etmek için sera yetiştiriciliğini kullanmış ise de istenilen verim bir türlü alınamamıştır. Çünkü seracılıkta yetiştirilen ürünler, doğal yetişme zamanına göre hem kalite hem de görünüş bakımından zayıf kalmıştır. Bunun üzerine Japon Shiego Nozawa, uzun süreli deneyleri sonunda topraksız tarım yöntemini keşfetmiştir.
Topraksız Tarım Nedir?
Suda tarım ya da hidroponik tarım olarak da nitelendirilen topraksız tarım, adından anlaşılacağı üzere yetiştirilmek istenen bitkinin toprak yerine su üstünde yetiştirilmesidir. Toprak olmadığı için yetiştirilmek istenen bitkinin ihtiyacı olan mineraller özel olarak hazırlanır ve bitkiler bu mineralleri sulu ortamdan temin eder. Topraksız tarım klasik tarım yöntemlerine göre oldukça verimlidir çünkü bitkiler klasik yöntemlerin aksine mineral ihtiyaçlarını kısa sürede ve kolay şekilde temin eder.
Hidroponik tarımda, bitkiler tutunmadan zorluk yaşayacağından köklerin tutunabilmesi amacıyla özel destekler kullanılır. Yetiştirme ortamı olarak nitelendirilen bu destek sisteminde; kum, perlit, Hindistan cevizi gibi çeşitli malzemeler kullanılabilir. Topraksız tarım sisteminde yetiştirilen ürünlerin gelişimi kontrollüdür ve dış etkenlerden minimum seviyede etkilenir. Özet ifadeyle toprağın bitkiye verebileceği tüm besinler, daha kontrollü ve sistemli bir şekilde su ile bitkiye iletilir.
Topraksız Tarım Nasıl Yapılır?
Bitki yetiştiriciliğine merakı olan ya da bunu ticari olarak yapan kişiler, topraksız tarım nasıl yapılır sorusuna cevap arıyor. Pek bilinmeyen bir yöntem olsa da hızla yaygınlaştığı görülen bu sistemin yapılması oldukça basittir.
Topraksız tarım yapılacak olan özel solüsyon hazırlanır ve bitkilerin dizilebileceği şekilde bir kaba ya da boruya boşaltılır. Burada akla gelen ilk soru bitkilerin suyun üzerinde nasıl duracağıdır. Bu durumda bitkilerin dik durması ve sadece köklerinin suyla temas etmesi için özel materyal kullanır. Az önce açıklandığı üzere bu materyal yapılırken Hindistan cevizi, perlit ya da kaya yünü gibi bileşenler tercih edilebilir. Bazı meraklıların mutfak süngeri yardımı ile topraksız tarım yaptıkları ve oldukça iyi iş çıkardıkları bilinmektedir.
Sulu tarım suyunun akışkan olması verimi daha da arttırır. Solüsyon hareket halinde iken bitkilerin kökleri ıslanacak ve bitkileri istedikleri oranda mineralleri bünyesine çekecektir. Bunu amatör düzeyde yapmak isteyen kişiler, topraksız tarım malzemeleri ve suyunu nasıl hazırlayacağını veya nasıl temin edeceğini merak etmektedir. Özellikle çiçek ve bahçe ürünü yetiştirilenler çiçekçilerden ya da zirai malzeme satan yerlerden rahatça temin edebilirler.
Topraksız Tarım Neden Daha Mantıklıdır?
Tarımla ilgilenen uzmanlara göre topraksız tarım çok daha verimlidir. Amatör şekilde yapılmasının yanı sıra büyük ticari seralar kullanılarak yüksek kar elde edilebilir. Sulu tarım ile klasik toprakta tarımı karşılaştıracak olursak faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
- Sudan mineral temin etmek bitki için zahmetsizdir. Hem bu mineral sıvı düzeyde olduğundan çok daha faydalıdır. Bu nedenle bitkinin yetişme süresi yarı oranında kısalır.
- Topraksız tarım hava şartlarından daha az etkilendiğinden, yeterli koruma sağlanırsa yılın her günü yetiştiricilik ve hasat yapılabilir.
- Hazırlanan solüsyon kontrollü olduğundan bitkinin hastalık kapma ihtimali sıfırdır. Çünkü solüsyon tüm virüslerden arındırılmış bir şekilde verilir.
- Topraksız tarım malzemeleri kullanılarak yaşam alanlarının herhangi bir köşesinde istenilen düzeyde besin ekilebilir.
- Bahçe gerekmediği gibi, bahçedeki toprağın belirli bir dönemde kazılması, çapa yapılması, ilaçlanması, otlarının temizlenmesi gibi yorucu işler gerekmez.
- Bu tarım sonunda yetişen ürünler yüzde yüz organiktir. Satın alınan solüsyonun organik malzemelerden yapılması yeterlidir.
Hangi Bitkiler Topraksız Tarımla Yetiştirilebilir?
Topraksız tarım nasıl yapılır diye araştırma yapanların odaklandığı bir diğer nokta ise yetiştirilen bitki türleridir. Sulu tarımın en büyük avantajlarından birisi de yetiştirilmek istenen bitkide kısıtlama olmamasıdır. Çünkü topraklı tarımda toprağın niteliği ve hava şartları bitkiyi doğrudan etkiler. Burada topraksız tarım solüsyonu istenildiği gibi hazırlandığından akla gelen her bitkinin yetişmesi mümkündür.
Hidroponik tarım düşünenlerin sadece bazı bitkiler için hassas olması gerekir. Çünkü narin bitkiler olarak nitelendirilen bazı çiçek, sebze ya da meyveler en küçük hatada solgunlaşabilmektedir. Ancak insanların en sık tercih ettiği domates, biber, salatalık, fasulye gibi bahçe bitkileri, bu tarım için en ideal bitkilerdir. Bunun dışında çiçek yetiştiriciliğinde de inanılmaz sonuçlar elde edilmektedir.
0 YORUMLAR
Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...