UYAP Avukat Hizmetleri
Yargının en önemli teknolojik donanımlarından birisi olan Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP), hâkim ve savcılar kadar avukatlar tarafından da aktif şekilde kullanılıyor. Mesafe ve zaman darlığı gibi sebeplerle belge göndermekte zorluk çeken avukatlar UYAP avukat portal hizmetleri ile işlerini daha planlı şekilde yürütebiliyor. Ayrıca kendi vekaletlerinde olan bir dosyayı incelemek için adliyeye gitmek gerekmiyor. Böylelikle mahkeme ve Başsavcılık personeli de işlerine odaklanıyor.
UYAP Avukat Portal Hizmetlerinden Kimler Yararlanabilir?
Gerekli eğitimlerini almış ve yaptığı staj sonrasında herhangi bir baro tarafından avukat listesine ismi yazılmış olanlar sisteme erişebiliyor. Ancak sadece avukat kimliğini almak yetmiyor. UYAP avukat girişini yapmak isteyen avukatların “Avukat Tanıtım Formu” yazılı belgeyi eksiksiz doldurup kendi barolarının ilgi merciine ya da Adli Yargı Komisyon Başkanlığına vermesi gerekiyor. Henüz stajını tamamlamamış olanlar ise sistemden yararlanamıyor.
UYAP Avukat Portalı ile Hangi İşlemler Yapılabiliyor?
UYAP avukat giriş işlemleri için kayıtları tamamlanan avukatlar e-imza ya da m-imza seçeneklerini kullanabiliyor. Bundan sonra UYAP’ın sınırsız hizmetleri avukatlara sunuluyor. Her gün geliştirilen ve avukatların istekleri doğrultusunda şekillendirilen sistemde şu anda aşağıdaki işlemler yapılabiliyor:
- Dosya İnceleme: Avukatlar, UYAP avukat portal üzerinden vekalet sunmuş oldukları dosyaları inceleyebiliyor. Böylelikle fiziki olarak dosyaya ulaşmadan gözden geçirilebiliyor. Bu sayede dosyaya giren bilirkişi raporları, duruşmalar, belgeler anlık olarak takip ediliyor.
- Dosyadan Örnek Alma: UYAP avukat hizmetleri arasında suret alma da bulunuyor. Özellikle dosyaya yeni vekalet konulmuş ya da dosyaya yeni bir belge girmiş ise bu sekme oldukça elverişli oluyor. Özellikle şehir dışında bulunan adliyelerdeki dosyalar için avukatlara kolaylık sağlıyor.
- Dosyaya Evrak Ekleme: Vekalet sunduğu bir dosyaya belge eklemek isteyen avukatlar, UYAP avukat sistemi ile bunu gerçekleştirebiliyor. Cevap dilekçesi, bilirkişi raporuna itiraz, tanık listesi, savunma dilekçesi ya da temyiz dilekçesi gibi birçok işlem buradan yapılabiliyor.
- Dava Açma: Avukatlar UYAP kullanarak idari, adli ya da hukuki bir dava açabiliyor. Sulh Ceza Hakimlikleri nezdindeki işlemleri de başlatabiliyor. Sistem üzerinden zaman sınırlaması olmadığından adliyelerin kapalı olduğu bir saatte dahi bu dava açılabiliyor. Tek kısıtlama icra takiplerinde oluyor. 16.00-16.45 saatleri arasında günlük kasa sayımı olduğundan bu saatlerde sistem icra takibin kabul etmiyor.
- Harç Ödeme: Özellikle hukuk ve icra davalarında avukatların harç çilesi bitmiyor. UYAP avukat giriş işlemlerinden sonra avukatlar, vekaletlerinde olan dosyalarda gider avansı gibi harç ücretlerini sistem üzerinden ödeyebiliyor.
- Bilgi Güncelleme: Avukatlar, portalı kullanarak iletişim bilgilerini ve hesap numaralarını güncelleyebilir. Böylelikle adresini değiştirmiş, yeni telefon numarası almış ya da başak bir banka hesabını kullanmaya başlamış olanlar, tek tuşla yeni bilgilerini sisteme girebilir.
- UYAP SMS Aboneliği: Vatandaşlar için sunulan hizmetlerden birisi olan SMS bilgilendirme hizmeti UYAP Avukat portal hizmetleri arasında da bulunuyor. Bunu kullanan avukatlar, ilgilisi oldukları davalar ile ilgili gelişmelerden kısa mesajla haberdar ediliyor.
0 YORUMLAR
Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...