Ceviz Bahçesi Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ceviz Bahçesi Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Hobi ya da tarım amacıyla ceviz bahçesi kurmak, en azından temel bilgilerden haberdar olmanızı gerektirir. Zira bir “şey” yetiştirmek için uygun ekipmanlara ve koşullara sahip olmak önemlidir. Bu nedenle ceviz bahçesi kurarken hangi aşamalara azami gayret göstermeniz gerektiğinden bahsedeceğiz. Bu sayede ceviz yetiştiriciliğinden elde edebileceğiniz verimi artırabilir ve daha sağlıklı bir bahçeye sahip olabilirsiniz.

 

Toprak Analizi İşleminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer ceviz bahçesi kurmak istiyorsanız, ilk olarak bahçenin kurulacağa yere dikkat etmek gerekiyor. Ceviz ağaçları için uygun toprak koşullarını ise ancak toprak analizi sayesinde elde edebilirsiniz. Bu analiz sayesinde, topraktaki tüm değerleri referans değerler üzerinden karşılaştırabilirsiniz. Bu durum, ceviz dikim öncesinde almanız gereken önlemleri sizlere tam olarak ifade edecektir.

Toprak analizi yaptırmak, hemen hemen herkes için gerekli bir işlemdir. Zira topraktaki değerleri bilmeden diktiğiniz cevizler, ileri süreçlerde hastalığa yakalanabilirler. Ek olarak yapraklarında meydana gelen sorunlar ya da dallarında yaşanan sorunlarla bu hastalığı belli ederler. Bu durum, hastalığın kısa sürede ilerlemesi demektir. Yani toprak analizi yapmazsanız, cevizlerin gelişimi konusunda işinizi tamamen şansa bırakmış olursunuz.

Toprak analizinde; pH, tuzluluk oranı, element değeri, organik madde yüzdesi ve kireç oranı gibi değerler yer almaktadır. Tabii ki bu değerleri sayısı, analiz raporunda ayrıntılı bir şekilde belirtilmektedir. Ancak bazı değerler, ceviz yetiştiriciliği konusunda çok değerlidir. Mesela pH değeri ne asidik ne de bazik olmak zorundadır. Yani nötr seviyeye ne kadar yakınsa, o kadar iyi olacaktır. Ek olarak kireç oranı da %25’ten daha yüksek seviyelerde olmazsa, ceviz kökleri daha rahat beslenebilirler.

Gübrelemede Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gübre, cevizlerin ihtiyaç duyduğu besinleri sunmanın kolay bir yoludur. Bu sayede bitki potasyum, demir, kalsiyum ve magnezyum gibi gübre çeşitlerini bünyesine katar ve daha sağlıklı olur. Ancak gübreleme işlemi de ciddiye alınması gereken işlemler arasındadır. Bu nedenle mutlaka bir “gübreleme takvimi” oluşturmanız gerekir. Cevize dengeli ve düzenli olarak gübre vermeniz, onun daha sağlıklı beslenmesini sağlayacaktır. Ek olarak, toprak analizi raporunda eksik mineral değerleri varsa, bunlara uygun gübre kullanarak bu değerleri de ortalama seviyelere çekebilirsiniz.

Dikimin Planlanmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer toprak analizi aşaması başarılı bir şekilde gerçekleştirildiyse, bu durumda dikim planı yapılabilir. İdeal dikim sıklığı, arazinin yapısına göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle her bahçeye uygun bir değer söz konusu değildir. Bazı bahçeler daha düz iken, bazıları çok daha eğimli olabilirler. Bu duruma uygun bir önlem almak çok iyi sonuçlar doğuracaktır. Ayrıca fidan dikilmeden önce kök ve taç budaması yapılmalıdır. Budanan yerlerde ise su kaybını ve hastalıkları önlemek için aşı macunu sürülmelidir. Böylece fidan dikimi yapılması daha doğru olacaktır. Dikim esnasında köklerin yayılımına, çukurun en altına doğru yerleştirilmesine ve kök uçlarının yukarıya doğru kıvrılmamasına dikkat edilmelidir.

 

Ceviz Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gelelim ceviz türlerine... Bazı ceviz türleri, yüksek rakımlı karasal iklimlerde daha iyi sonuçlar vermektedir. Bazı ceviz türleri ise, genel olarak deniz seviyesine yakın yerlerde yetiştirilmektedir. Bu nedenle iklim tipine ve rakıma uygun ceviz türü seçimi, size yardımcı olacaktır ve iyi sonuçlar verecektir.

 

Bazı ceviz türleri, aşırı soğuklara ya da sıcaklara karşı hassastır. Bu durumlarda, uygun bir ceviz fidanı seçmeniz gerekmektedir. Ayrıca seçilen türler mutlaka aşılı olmalıdır ve dayanıklı bir yapıya sahip olmalıdır. Sonuç olarak ceviz türünü seçerken bölgenin doğal bitki örtüsünde bulunan maddeler, ilkbahar geç ve sonbahar erken donları ve ortalama sıcaklığa dikkat edilmelidir.

Bakım Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ceviz bakımı ara ara değil, düzenli olarak toprak analizi yaptırarak ve bakım aşamalarına dikkat edilerek yapılır. Bazı durumlarda, ceviz ağaçlarının budanması ve diğer bakım işlemlerini yapılması gerekir. Bunun için mutlaka bir takvim oluşturmalısınız. Ceviz ağacı ekimi ve bakımı için doğru zaman haritası cevizden alınacak verimi arttıracaktır. Ceviz bakımında aylık ve haftalık olarak belirli bakımlar yapılmalıdır. Eğer ceviz ağacının ne zaman sulamaya, gübrelemeye ve budanmaya ihtiyacı olduğunu bilmiyorsanız farkında olmadan ağaca zarar verebilirsiniz. 

Bitkilerin yetiştirilmesinde farklı yöntemler kullanılmaktadır. Son zamanların en trend yöntemi bitki yetiştirme lambasıdır. Bitki yetiştirme lambası nasıl kullanılır ? Merak ediyorsanız burayı tıklayarak bitki yetiştirme lambası hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. 

 

Ağaca kazara zarar vermekten kaçınmak için planlı ve bilinçli olmak önemlidir. Bu konuda ne yapacağınızı bilmiyorsanız, konunun uzmanlarından destek alabilirsiniz. Ceviz yetiştiriciliği bakımında düzenli olarak aşamalara dikkat ederseniz, cevizden istediğiniz verim ve karı elde edebilirsiniz. İklimi de göz önünde bulundurarak ceviz bakımında bir takvim oluşturmak oldukça faydalıdır.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ


maraş sülük