Hacamat Yaptıran Ünlü Yüzücü Michael Phelps ve Altın Madalya

Hacamat Yaptıran Ünlü Yüzücü Michael Phelps ve Altın Madalya

Ünlü yüzücü Michael Phelps, omuzlarında ve sırtında kabaca madalya boyutunda, kırmızı lekelerle  Pazar günü yine Olimpiyat altın madalyası kazandı.

İşaretler, çok sayıda Olimpiyatçı da dahil olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bazı sporcular arasında yeni popülerlik kazanan ve kupa terapisi olarak bilinen eski bir Doğu tıbbi tedavisinin sonucuydu.

Hacamat tipik olarak kas ağrısı ve diğer rahatsızlıkların cilde emme uygulayan kaplarla tedavi edilmesini içerir. Hacamat genellikle akupunktur ve masaj gibi diğer alternatif tıp türleriyle birleştirilir.

Frederick, MD'deki Rehab 2 Perform'da bir fizyoterapist olan Karyn Farrar , "Uygulamanın kendisi çok eski," diyor . Amerika Birleşik Devletleri hacamatı giderek daha fazla kullanıyor. " Farrar'ın ofisi, çoğu lise ve üniversite öğrencisi olmak üzere beş ila 10 sporcuya her gün hacamat yapıyor.

Farrar, hacamatın aynı zamanda bir masaj şekli olduğunu söylüyor. Kaslara aşağı doğru basınç uygulamak yerine, "yumuşak dokuları çekip çıkarmak için negatif basınç kullanıyorsunuz" diyor. "Çekerken, dokulara kan akışını da artırıyorsunuz."

Uygulamanın akut yaralanmalarda şişliği azalttığını ve iyileşmeyi hızlandırdığını iddia ediyor. Büyük kırmızı lekeler, deriye yakın küçük kan damarlarının patlamasından kaynaklanıyor.

Farrar, bu yılki Olimpiyat sporcularının bazılarında sonuçlarının çok gözle görülür belirtilerini gördükten sonra, daha fazla sporcunun tedaviyi sormasını beklediğini söyledi.

Harvard Tıp Fakültesi'nde Asya tıbbı eğitimi almış bir tıp profesörü olan Ted Kaptchuk'a göre, Amerika'da hacamat eğilimi tam olarak yeni değil, Batı tıbbında uzun bir geçmişe sahip ve genellikle Amerikalı doktorlar tarafından 18. ve 19. Yüzyıllardan beri bilinmektedir..

Ancak Kaptchuk, hacamatın ABD'de 1920'lerde Batı tıbbı uygulayıcılarının uygulamayı "eski moda" olarak görmeye başlamasıyla, kısmen gerçek bir iyileştirici etkiye sahip olduğuna dair bilimsel kanıtların bulunmaması nedeniyle gözden düştüğünü söylüyor.

Bugün, bazı çalışmalar hacamatın etkilerini araştırırken, iyileştirme potansiyelini destekleyen bilimsel kanıtlar hala yetersizdir.

Ulusal Sağlık Enstitüleri Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Sağlık Merkezi müdür yardımcısı David Shurtleff , "Kupa ile ilişkili fizyolojik bir etki olup olmadığını anlamak için titiz bir araştırmaya ihtiyacımız var ve şu anda bilinmemektedir" diyor . Hacamat ile ilgili yüzlerce bilimsel çalışma sonucu da bulunmaktadır aslında. Hatta Avrupa ülkelerinin bazılarında hacamat hastaneleri bile bulunmaktadır.

Bir hastanın hacamattan sonra tedavinin fiziksel düzeyde işe yarayıp yaramadığı için mi yoksa hastanın daha iyi hissetmesi beklendiği için mi daha iyi hissettiğini bilmek zordur. Başka bir deyişle, plasebo etkisi yapıyor olabilir mi ?.

Ancak Shurtleff ve Kaptchuk, hacamattan kaynaklanan plasebo etkisinin, altta yatan fiziksel bir fayda olsun veya olmasın ağrıyı azaltmaya çalışabileceği konusunda hemfikirler.

Kupa tedavisini destekleyen sınırlı bilimsel kanıtlar olsa da Kaptchuk, "Bilinen bir gerçek, insanların yapıldıktan sonra kendilerini daha iyi hissetmeleridir" diyor.

Olimpiyatçılar için bu duygu, madalya podyumuna gitmelerine yardımcı olmak için yeterli olabilir. Hacamat yaptırmayı düşünen sporcuların işin kurallarına uygun şekilde, hacamat takvimi göz önünde bulundurularak uzman bir kişiye hacamat uygulamasını yaptırmalıdırlar.

 

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ


maraş sülük